Windup tjejen

May 28, 2017 by admin_name

Windup tjejen
The Windup Girl

författare: Paolo Bacigalupi

“The Windup Girl” är en Hugo och Nebula prisvinnare roman skriven av Paolo Bacigalupi and handlar om en framtid där genetiskt modifierade människor och mat är en verklighet som används I ekonomiska krig över hela världen. Det är en farlig värld på gränsen till kollaps. Det är en värld med brist på ren vatten och mat. Berättelsen utspelar I den framtida Thailand vilket drabbas av översämning, svält, bensinbrist och matbrist eftersom många växter har försvunnit. Stora företag för krig mot varandra genom genetiska manipulationer av växter. De skapar växter med sjukdomar för att förstöra matförråd av andra länder och företag. Det är en tuff och ostabil värld.

Historien följer Anderson Lake. Han är vad dem heter en Kalori representant för ett Amerikanskt företag som heter AgriGen. Han är också en spion som ger sig för som en kalori representant. Han letar efter växter som grönsaker och frukter som skalle ha förlorats. Han också försöker manipulerar det Thailandska politiska systemet genom förhandlingar med den mäktig handelsminister som heter Akkarat. General Pracha och Akkarat är låst I en maktkamp för att kontrollerar Thailand.

En annan viktig karaktär är Anderson Lakes sekretare, Hock Seng. Han är en Kinesisk invandrare och som en Kinesisk invandrare lever ett svårt liv. De är förväntas att svälta. Han behöver sitt jobb så att han inte svälter. Anderson Lake behandlar honom dålig. Han var en framgångsrik affärsman före kollapsen men sedan har förlorat allt inkludera även sin familj. Hans berättelse är sorglig.

Den mesta intressanta karaktären är Emiko. Hon är medlem av en underklass som alla kallas, på ett nedlåtande sätt, `Windup People´ eller `New People´ eftersom hon är genetiskt modifierad. Hon lever I den värsta situationen. Hon är fast i en hemsk situation då hon lever under faktum att hon kan vara mala som säd I en kvarn när som helst. New People är sålda som djur och har inga rättvisa eller rättigheter. Hon hörde om en New People koloni I norr och planerar att flytta dit. I historien, Ser vi samhället forsätter att kollapsa och undrar om denna New People är mer kapabel att överleva inom den där värld som deras skapare har gjort.

Jag måste säga att boken “The Windup Girl” var ingenting mindre än fantastisk. Slutet av historien var oväntat och hoppfullt och historien tar läsare igenom en värld I kollaps var karaktär var hopplös och komplicerad. Den är bästa bok jag har läst 2013. Det var ganska bra.

 

FIN

John Appius Quill

Editorials / Private appius / bacigalupi / emiko / ink2quill / quill / windup /

Comments

Comments are closed.

Skip to toolbar