Moby Dick

May 29, 2017 by admin_name

Moby Dick
skriven av Herman Melville

Jag läste för två år sedan boken som heter Moby Dick skriven av Herman Melville. Det handlar om ett ämne som intressade mig inte vid första ögonkastet men när jag läste boken mina åsikter förändrats och jag gillar det mycket. Valfångst och livet ombord valfångst fartyg visade sig vara ett mycket intressant ögonblick i historien. Jag pratar om Herman Melvill´s, `Moby Dick The Whale´ också kallade `The Whale´ i andra publikationer. Jag måste säga att det är en jättebra bok. Historien är konstig men bra.

Berättaren Ishmael lämnade östkusten av nord Amerika på fartyget kallat Pequod för att arbeta som en whaler med sin harpooner vän som hette Queequeg, an Polynesisk harpooner. Herman Melville förebådar mycket bra aventyren och katastrofen framför dem ombord Pequod, tack till Captain Ahab, med en man som heter Elijah.

I början trodde jag att fartyg Pequod lämnar Nantucket på en resa av valfångst men när Captain Ahab pratar om sina män säger han något helt annat. Han berättar för sina män att de jagar vita val och han ska ge en spansk guldmynt (som heter en doubloon) till första man som hittar ett vitt val. Det är när deras problem börjar.

Genom historien vi ser vi livet på fartyg och lär vi mycket om valar och valfångsindustri cirka 1850. Till exempel visste jag inte att de jäkta valar för inte bara kött och späck men för spermaceti också. De använder spermaceti för belysning, smörjmedel och kvinnor kosmetika. Det var en tydligt viktig sak på

den tiden. Jag visste inte heller att när en val dyker under vatten val måste den komma upp för en viss tid för att andas och det är när de andas att män kan jäkta de. Valar var jakt när de var mest utsatta.

Som historien utvecklar vi se vilken typ av man Captain Ahab var. Han var fokuserad, duktig men också psykologiskt torterade, besatt och galen. Till denna dag, jag vet inte varför han jagade vita val runt världen. Jag förstår inte varför han åker inte hemifrån och stanna med sina fru och barn. Kanske dessa citat att som är så känd beskriver Captain Ahab bäst.

Towards thee I roll, thou all-destroying but unconquering whale; to the last I grapple with thee; from hell´s heart I stab at thee; for hate´s sake I spit my last breath at thee”.

Och

He´s all a magnet.” Captain Ahab sager om vita val.

FIN

John Appius Quill

Editorials / Private Ahab / appius / ink2quill / Ishmael / melville / moby / queequeg / quill / val / whale /

Comments

Comments are closed.

Skip to toolbar